Gemeente Harderwijk maakte van de nood een deugd en ontwikkelde een waterberging annex recreatiegebied langs de A28: de Crescentplas. Hoornstra mocht hiervoor het grondwerk en de complete terreininrichting (groen, verharding en speeltoestellen) uitvoeren en aanbrengen. Werken in zo’n groene omgeving vraagt natuurlijk om een groene aanpak en dus hadden we aandacht voor geluidsreductie en beperking van de CO2-uitstoot. We boden de gemeente daarom aan het werk uit te voeren met ‘groen materieel’: elektrische mini-shovels, trilstampers en trilplaten en een hybride rupskraan.
Aanschaf elektrische machines
Het werd voor ons een pilotproject met gehuurde elektrische machines. De inzet van het elektrisch materieel beviel ons en de gemeente echter zo goed dat wij inmiddels zelf elektrische machines hebben aangeschaft. We konden ze gelijk inzetten bij twee binnenstedelijke projecten in Harderwijk en Doetinchem. Ook voor de direct omwonenden van een bouwproject is geluidsreductie immers zeer prettig. Met name in krappe straatjes blijft het geluid van diesel- of benzinegedreven materieel lang hangen. Datzelfde geldt voor de uitlaatgassen van dit materieel. Zónder = beter. Uitbreiding van het aantal elektrische machines is dan ook al ingepland voor dit najaar en komend voorjaar.
Een volle dag werken zonder op te laden
‘Het enige waar we op moeten letten is de accuduur’, aldus hoofduitvoerder Willem Merjenburgh. ‘In principe kunnen we een volle dag werken zonder extra op te laden. Bij intensief werk is dat minder, maar als we daar bij het inplannen van het werk rekening mee houden, is er niks aan de hand. Een kleine moeite gezien de voordelen.’